Tips till er som vill åka vasaloppet

Hej. Nu är det nästan fyra veckor sedan vi genomförde Vasaloppet. Efter lite utvärdering och granskning av vad vi gjort och hur det gick kommer nu lite tips till er som funderar på att åka vasaloppet någon gång i framtiden. Tipsen grundar sig på vad vi själva tyckte vi gjorde bra, och vad vi märkte att vi borde gjort annorlunda.
  • Långa distanspass. Innan ett Vasalopp kan det vara bra att ha åkt ett riktigt långpass, så att kroppen och huvudet får känna på hur det känns. Jag och Elin åkte ett 4.7 mil långt pass innan och det gjorde oss mentalt starka att redan ha åkt över hälften av vasaloppet.
  • Drick och ät. Ha alltid med dig vätska när du tränar distanspass. Innan du har testat vet du inte hur din kropp kommer reagera på t.ex. sportdryck, banan eller energikakor. Bättre att få ont i magen på träning än under vasaloppet.
  • Armträning, eftersom Vasaloppet till största delen består av stakning. Även om det blir en dålig vinter finns det många bra sätt att träna armarna på, så utnyttja dem! Exempel är styrketräning och rullskidor, och eftersom styrka är en färskvara måste man göra det regelbundet.
  • Kolhydratladda. Jag (Amanda) laddade upp med Vitargo carboloader och tyckte att det fungerade väldigt bra, lite kämpigt var det att häva i sig två liter om dagen i en halv vecka. Men det var det helt klart värt . Jag fick aldrig någon riktig dipp under de 9 milen utan kände mig relativt pigg och fräsch i kroppen enda in i mål.
  • Valla. I Sälen och Mora finns stora tält där du kan få experttips och läsa de stora vallateamens rekommendationer. Utnyttja det om du tänkt valla själv. Om det är svårvallat eller du är ovan finns alltid alternativet att lämna in sina skidor. Det är inte dyrt, och du har garanterat fäste hela vägen. Du vill inte stanna och valla om.
  • Extra vätska. Jag (Amanda) hade innan loppet ordnat så att jag mellan varje station fick extra vätska /dextrosol osv. Prata med din skidklubb eller kolla med till exempel Stadium. Jag åkte för Gästrike Service och fick då vätska dubbelt så ofta som Elin. Jag tappade inte särskillt mycket tid på Elin när jag stannade och drack, eftersom jag fick vätska i farten. Dessutom tjänade jag på det i energi.
  • Återhämtning. Se till att äta och dricka något direkt när du kommer imål. Vare sig du är hungrig eller inte. Ha även fixat mat/fika/vad som helst innan så att du hela tiden har något att äta när du kommer tillbaka till ditt boende eller påvägen hem. Vila ordentligt. Träna inte de närmsta dagarna. Ju bättre du sköter detta, desto snabbare återhämtar du dig.
  • Ta det lugnt i början. Ta det lugnt i första backen. För de allra flesta blir det stopp där och man tjänar ingenting på att stressa och trycka sig förbi. Det är onödigt att slösa massa energi, glid bara med i det tempo som är och håll koll på dina stavar så de inte gå sönder. Då kommer du knappt märka av backen och du är pigg när du kommer upp.
  • Tänk rätt tankar. Fokusera på det positiva, det som sporrar dig att kämpa. Tänk en station i taget så känns loppet inte så långt. Även om du känner dig trött någon gång så vet du att alla andra också är trötta, du har tränat länge för det här, klart du ska kämpa för att ta dig imål på den tid du helst vill. Glöm inte att ha kul i spåret, var glad och trevlig mot alla andra.
Vasaloppet var en väldigt häftig upplevelse, som vi rekommenderar alla som vill och kan att genomföra. Med lite träning och mycket vilja kan alla klara det. LYCKA TILL med er träning!

RSS 2.0