Samlar lite skidmil

Nu är vi hemkomna från ett träningspass på skidor. Spåren var helt okej, och det gick bra att åka. Så idag har vi samlat på oss 2 respektive 2,5 nya skidmil. Kan verkligen behövas då vi inte blivit bortskämda med det i vinter. Vi räknar alltså med lite träningsvärk imorgon, men det är bara på det igen. Tanken är nämligen nytt skidpass imorgon :)
.
Idag körde vi lite extra vasaloppsträning när vi hade blåbärssoppa med oss ut i spåret. När man åker vasaloppet eller något annat långlopp är det viktigt att kunna få i sig energi under loppet. Det kan ibland vara svårt för kroppen att äta eller dricka när man är trött och håller på att anstränga sig. Därför började vi nu vänja våra kroppar vid blåbärsoppa, så var femte kilometer blev det en paus för att dricka lite. Vid senare pass ska vi också ta med oss lite energibars eller liknande för att lära oss äta under tiden vi åker.

Blåbärssoppa test

Testet gick till så att vi smakade de tre olika blåbärssopporna utan att veta vilken det var vi drack. Vi bedömde dem sen utifrån olika kategorier; Blåbärssmak, konsistens, sötma och vilken som hade godast smak.
.
Vår meningar gick isär lite men det vi helt klart var överrens om var att den något dyrare blåbärssoppan utan tillsatt socker från Ekström var inte värd pengarna. Den hade en konstgjord sliskig smak. Dock smakade den mycket blåbär men den innehåller dessutom druvor och det var nog det som gjorde smaken mer markant.
.
Ekströms Original har en mer naturlig smak. Och med dess näringsinnehåll ger den mest energi om man tränar.
.
Garant Blåbärssoppa har en len smak men inte lika tydlig som Ekströms. Den hade något tjockare konsistens än de andra två.
.
Vi hade olika åsikter om vilken som var godast. Men vi kan komma fram till att Ekströms Original är den bästa men att Willys egna märke Garant är en värdig utmanare.

Ny header.

Om ni inte kan se den, tryck på F5 för att uppdatera.

Nya skiddräkter

Hej där!
Nu har snön äntligen kommit hit ner till oss i Eksjö, och snart är det dags för premiär i våra sponsrade skiddräkter från Kempéla. Men tills dess att spåren är uppkörda får vi nöja oss med att bara ha dom på oss.

Tips på stretching

Höftböjare:
Stå som på bilden, spänn rumpan och vrid eventuellt överkroppen från den ljumsken du strechar.
.
Armar / axlar
Ta hjälp av en vägg eller liknande och tänj ut armen.
.
Ryggen
Ta med armarna i kors tag i knävecken och skjut upp ryggen.
.
Rumpa / Lår
Lägg det ena benet över det andra och tryck det mot dig. Tänk på hållningen och sträch på dig.

Tips på styrkeövningar

Dips:
Bra träning för "skidåkarmusklerna" då det tränar triceps, baksida arm. Ta hjälp av en bänk och tryck dig upp och ner med armarna. Svårigheten kan regleras beroende på om du har raka eller böjda ben.
.
Magövning:
Den här övningen tränar upp din bålstabilitet och magmusklerna. Spänn magen och tryck svanken mot golvet under hela övningen. Dra ner arm och ben parallellt och håll gärna kvar en stund.
.
Plankan:
Den här är statisk träning för musklerna främst runt bålen. Håll kroppen rak, svanka inte ner ryggen och stå still så. Kan göras i olika varianter, tex på sidan.
.
Sälen / statisk rygg
En statisk övning som tränar ryggen. Vrid handflatorna utåt och uppåt så att det spänner vid skulderbladen. Ligg kvar så.

Snöbrist och lite skador

Det har varit dåligt uppdaterat här på ett tag. Orsaken är att vi haft jullov och befunnit oss långt ifrån varandra, en annan anledning är snön, bristen på snö. Vår träning går inte alls som vi planerat. Det finns ingen snö här nere i Eksjö så vi har inte fått alls så många skidmil som vi önskat. Eftersom det ligger is på vägarna är inte heller rullskidor ett alternativ. Vi försöker träna på så bra som möjligt och hålla motivationen uppe för ännu mer barmarksträning.
.
En annan sak som gjort att vi fått lägga om vår träning lite är att vi dragit på oss ett par småskador. Antagligen för att vi har sprungit för mycket nu ett tag och inte varierat tillräckligt med till exempel skidåkning, simning, spinning... Amanda har haft en inflammation i höften och Elin har fått ont i en fot. Men vi är på bättringsvägen, tränar på som vanligt igen men planerar mer noga vilka pass vi kan springa och vilka vi ska göra något annat på.
.
Så fort det kommer minsta lilla snö ska vi försöka fixa en bild på oss i våra nya skiddräkter från Kämpela. Ni måste ju veta vilka ni ska leta efter under vasaloppet.
Tills vidare: Ge inte upp, snön kommer förhoppningsvis snart :)

Veckans skidhunk

Efter dagens insats i Tour de ski avslutningen förtjänar Hellner att ligga kvar här denna veckan också

Första skidpasset på hemmaplan

Det har snöat lite de senaste dagarna, och just nu har vi väl i Nässjö ett lager på 5-10 cm. Så på en tre kilometer lång skogsväg kunde vi staka oss fram några vändor. Det var väl ingen vidare skidupplevelse egentligen, men det var lite skidor i alla fall det har vi inte varit bortskämda med i vinter. Nu när det bara är 8 veckor kvar till Vasaloppet skulle vi behöva få lite mer träning på snö. Så länge följer vi Tour de ski på tv för att få in den rätta känslan.
/Elin

RSS 2.0